Vorige week kreeg ik de kans om een kijkje te nemen achter de schermen bij VOLA, bekend van de high end kranen, douches, etc. Ik werd door de afdeling van België uitgenodigd om samen met enkele Vlaamse architecten deel te nemen aan de ‘Rising Architecture Week’, een biënnale waar stilgestaan wordt bij de uitdagingen waar architecten mee te maken krijgen. Lezingen en expo’s vinden plaats over de ganse stad Aarhus, die bovendien Europese hoofdstad van cultuur 2017 is.
Opening Rising Architecture Week in Godsbanen
Woensdag 13 september. We zijn al vroeg uit de veren om tijdig aan te komen in Godsbanen voor de opening van de ‘Rising Architecture Week’. Godsbanen is een sociaal-cultureel kunstencentrum, waar jonge ondernemers hun creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan. Voor een klein bedrag kan gebruik gemaakt worden van de ruimtes en het materiaal en kunnen ze beroep doen op de werkplaatsbegeleiders. Er zijn studio’s, open workshops, pop-ups, maar ook auditoria voor lezingen, theater en overdekte markten en een café met terras.
Studio Roosegaarde
Na de verwelkoming door Jacob Bundsgaard (burgemeester van Aarhus) en Juliana Engberg (programma directeur Aarhus 2017) is het tijd voor de lezing door Daan Roosegaarde, oprichter van Studio Roosegaarde. In een mum van tijd had hij het publiek begeesterd. Roosegaarde vertelde met veel passie over zijn gerealiseerde projecten. Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad in Eindhoven was voor mij niet nieuw, aangezien Thomas dit project vorig jaar had opgenomen in zijn expo ‘Bike to the Future’ in het Design museum Gent. Het is de moeite om even zijn TED Talk te bekijken.
Na de voordracht hadden we nog even de tijd om de omgeving te verkennen. Naast Godsbanen ligt een soort van ‘vrijstaat’, die te vergelijken is met Christiania in Kopenhagen. Verschillende containers staan op en rond elkaar gestapeld. Naar verluidt is het een leuke plek om iets te komen drinken bij mooi weer, maar helaas kwam de site door het druilerige weer niet helemaal tot zijn recht.
Bezoek aan VOLA
VOLA is één van de hoofdpartners van de ‘Rising Architecture Week’. Zo stond op donderdag een bezoek aan VOLA HQ in Horstens gepland.
De wereldbefaamde VOLA HV1 kraan is een ontwerp uit 1968 van de Deense architect en industrieel ontwerper Arne Jacobsen, oorspronkelijk gemaakt voor de Nationale Bank van Denemarken. Behalve enkele technische innovaties is het design van de kraan na 50 jaar nog exact hetzelfde. VOLA kenmerkt zich door een minimalistische tijdloze vormgeving en is vervaardigd uit de beste materialen waardoor de kwaliteit generatie na generatie gewaarborgd blijft.
In 1974 was VOLA al geselecteerd voor de collectie van het MoMA in New York. Prestigieuze gebouwen zoals de Reichstag in Berlijn, het Schotse parlement in Edinburgh, maar ook het Vlaams Parlement en het Horta museum in Brussel hebben gekozen voor VOLA, net als vele andere gerenommeerde musea en luxe hotels over de hele wereld.
Na een warme verwelkoming in de ‘Academy’ start de rondleiding. Wat me meteen opvalt is de enorme orde en structuur in het bedrijf. Ook staan ze hier heel erg stil bij hun ecologische voetafdruk en duurzaamheid.
Tijdens de lunch sprak architect Torben Madsen, design manager bij Aarhus Arkitekterne, ons toe. Aarhus Arkitekterne is verantwoordelijk voor de recente designs van VOLA. Het is tevens een onderdeel van LINK arkitektur, dat in 1999 het hoofdkantoor van VOLA en later ook de showrooms in Amsterdam, Londen, Kopenhagen, Shanghai, … en de VOLAstudio in Tour & Taxis Brussel ontwierp.
Bedankt Vola België, het was voor mij een boeiende en inspirerende tweedaagse!
Pingback: 4 x bezoeken in Aarhus! - W DISTRICT