Ga naar de inhoud

4 x bezoeken in Aarhus!

Een tijdje terug trok ik met Vola richting Aarhus, na Kopenhagen de grootste stad van Denemarken, om er deel te nemen aan de Rising Architecture Week. Dat dit een boeiende trip was met een leuke bende architecten kon je hier al lezen. Ik heb hen beloofd de sappige verhalen te censureren, maar toon jullie graag mijn highlights van Aarhus, écht een onderschatte stad en bovendien dit jaar Europese hoofdstad van Cultuur.

 

Aarhus European Capital of Culture 2017

 

 

Radhus

Beginnen doen we bij deze topper, het stadhuis van Aarhus is een ontwerp van de Deense architecten Arne Jacobsen en Erik Møller, gerealiseerd in 1940. Na meer dan 75 jaar oogt dit gebouw met marmeren gevel nog steeds heel modern (hoewel een schoonmaakbeurt geen kwaad zou kunnen 😉 ). 

 

Aarhus Radhus City Hall Eric Moller Arne Jacobsen

 

Het is de moeite om een rondleiding door het gebouw te vragen. Architectuurliefhebbers kunnen hier echt hun hart ophalen. Een gids neemt je mee langs de gemeentezaal, de raadszaal en de trouwzaal. In tegenstelling tot de buitengevel, bestaande uit ruwe materialen, wordt voor het interieur vooral hout en messing gebruikt. Let vooral ook op de details: de minutieus afgewerkte deurknoppen, lichtschakelaars en prachtige verlichting. Uiteindelijk eindigde de rondleiding is de mooiste trappenhal die ik ooit gezien heb. Deze leidt naar de bovenste verdieping van de 60 meter hoge klokkentoren waar we konden genieten van een subliem uitzicht over de stad.

 

 

 

ARoS museum

Om de hoek van het stadhuis ligt het ARoS museum. Een echte eyecatcher in de stadshorizon, want door het kunstwerk Your Rainbow Panorama’ van Olafur Eliasson op het dak van het museum, is het gebouw eigenlijk een kunstwerk op zich.

 

 Aarhus ARoS Museum Your Rainbow Panorama Olafur Eliasson

 

ARoS is één van de grootste musea in Noord-Europa. Het gebouw is ontworpen door Schmidt Hammer Lassen architecten, een architectenbureau dat meerdere grote projecten in Denemarken gerealiseerd heeft. Eens binnen doet het museum me door de centrale ronde witte trap onmiddellijk denken aan het Guggenheim in New York.

 

Aarhus ARoS Museum Schmidt Hammer Lassen architecten

 

Het idee van het museum is om je mee te nemen van de hel tot de hemel, dit is gebaseerd op ‘The Divine Comedy’ van Dante. Je start op het ondergrondse niveau in een donkere ruimte met werk van o.a. James Turrell. Op de tussenverdiepingen zijn er vaste en wisselende tentoonstellingen met werk van nationale en internationale kunstenaars van 1900 tot nu. ‘The Boy’, een immense sculptuur van kunstenaar Ron Mueck is een van de topwerken van het museum. Een angstig gehurkte jongen probeert zich als het ware te verstoppen in een hoekje, alleen…. hij is 5 meter hoog en weegt 500 kg!

 

Aarhus ARoS Museum Ron Mueck The Boy

 

Naast het restaurant op de bovenste verdieping, bereik je met een trap de hemel. In de installatie van Olafur Eliasson geniet je van een 360° uitzicht over stad in alle kleuren van de regenboog.

 

Aarhus ARoS Museum Your Rainbow Panorama Olafur Eliasson

 

 

The Infinite Bridge

Oorspronkelijk werd ‘The Infinite Bridge’ gebouwd voor het kunstparcours ‘Sculpture By The Sea’ dat plaatsvond in Aarhus in 2015. De installatie is ontworpen door de Deense architectenstudio Gjøde & Povlsgaard Arkitekter. Door te wandelen over de brug merkt de bezoeker het veranderende landschap en het eindeloze zicht over de baai op. Net zoals de installatie van Olafur Eliasson staat ook dit werk symbool voor het oneindige.

 

Aarhus Infinity Bridge Gjøde & Povlsgaard Arkitekter

 

 

Dokk1

De urban mediaspace Dokk1 is te vergelijken met De Krook in Gent. Ook dit gebouw werd ontworpen door architectenbureau Schmidt Hammer Lassen in samenwerking met Kristine Jensen. Je vindt er de grootste openbare bibliotheek van de Scandinavische landen! Er vinden geregeld optredens en filmvoorstellingen plaats, je kan er naar theater, seminaries volgen, jongeren komen er samen om te studeren en je kan er iets drinken in het café.

 

© Adam Mørk

 

Ga ook zeker eens de benedenverdieping checken, daar vind je Europa’s grootste ondergrondse parking. Auto’s rijden de garage binnen, parkeren voor een poort en stap uit. Binnen de 40 seconden wordt jouw auto automatisch geparkeerd.

Aan het plafond van de ondergrondse verdieping zie je een installatie van Elmgreen & Dragset, een Scandinavisch kunstenaarsduo, jullie misschien beter gekend van hun fake Prada shop in de woestijn in Texas en hun  installatie in het Noorse paviljoen tijdens de biënnale van Venetië 2017. Magic Mushrooms stelt een omgekeerde imaginaire metropool voor op schaal 1:100.

 

Aarhus Dokk1 Elmgreen & Dragset Magic Mushroom

 

“The dream of an imaginary world has existed at all times. Cities that can not be achieved in the physical sense, but which can only be grasped through our imagination. Our proposals for Dokk1 shows an architecture in architecture – A fantasy city that challenges the visitor’s perception and invites you to experience it all from new angles.“ – Elmgreen & Dragset

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

6 gedachten over “4 x bezoeken in Aarhus!”

  1. Pingback: super vidalista goedkoop online kopen

  2. Pingback: Zithromax generic name

  3. Pingback: dapoxetine 60 price

  4. Pingback: vidalista 20 mg price

  5. Pingback: is there a Generic cialis

  6. Pingback: fildena 50

Geef een reactie