Zo breng je één dag in Den Haag door

Dit jaar kleuren de gevels van Den Haag rood, blauw en geel, want 2017 staat helemaal in het teken van Mondriaan en 100 jaar De Stijl. Naast strand, cultuur en shopping is dit een reden te meer om een dagtrip of weekendje weg te plannen naar de internationale stad van vrede en recht (een weetje, toevallig ontdekt). Tijdens het Pinksterweekend besloot ik last minute om samen met Julie op onze vrije maandag naar de noorderburen te trekken.

 

Afspraak onder de brug in Gentbrugge? Check! Zo gezegd, zo gedaan, vertrokken we vroeg in de ochtend richting Scheveningen om er eerst een stevig ontbijt te verorberen op het strand.

 

10u00: Brunch bij Barbarossa

Op de dijk van Scheveningen vind je de ene beach bar naast de andere. Wij kozen voor Barbarossa, één van de laatste bars voor het Oostduinpark, waar het iets rustiger vertoeven is. Aaah, zalige start van de dag!

 

 

Na een stevig ontbijt wandelden we op en in de befaamde pier van Scheveningen, met aan het einde een reuzenrad op het strand. Dat is voor een volgende keer, want reisleidster Julie had een strak schema opgesteld waar we ons aan moesten houden :).

 

 

Tijdens onze strandwandeling passeerden we langs het museum Beelden aan Zee, waar we toch even de tijd namen voor een korte fotoshoot bij dit kunstwerk van Arne Quinze.

 

Arne Quinze – Natural Chaos

 

 

12u00: Gemeentemuseum

Tijdens de kerstperiode eind vorig jaar trokken we ook al richting Den Haag om het nieuwe Voorlinden museum te bezoeken. Je kon er toen meer over lezen in deze blogpost. Vandaag is het Gemeentemuseum aan de beurt, iets wat al een tijdje op mijn to-visit lijstje staat.

 

 

In 2017 profileert Den Haag zich als stad van Mondriaan en De Stijl. Het Gemeentemuseum, dat de grootste Mondriaan collectie ter wereld herbergt, wijdt er een speciale expo aan: “De Ontdekking van Mondriaan”. Deze tentoonstelling toont voor het eerst de volledige collectie, die uit maar liefst 300 werken bestaat. In de intieme kabinetten in het Berlagegebouw zien we Mondriaans brieven, foto’s en persoonlijke objecten – zoals zijn identiteitskaart – te zien en kan je een kijkje nemen in een reconstructie van Mondriaans Parijse atelier (op ware grootte).

 

 

 

 

Atelier van Piet Mondriaan in Parijs op ware grootte

 

De expo ‘Ontdek het moderne’ toont prachtig werk van Louise Bourgeois en Berlinde De Bruyckere, maar ook van Francis Bacon, Bruce Nauman, Picasso, etc.

 

Louise Bourgeois

 

Berlinde De Bruyckere vs Francis Bacon

 

Als minimal art fan was ik helemaal weg van de trappenhal van Sol LeWitt. Wist je trouwens dat in het Gemeentemuseum de allereerste minimal art expo in Europa werd getoond, dit in 1968. Twee jaar later volgde hier LeWitts eerste Europese solotentoonstelling.

 

Julie & Sol LeWitt

 

‘On the job’

 

We stelden vast dat, na 80 jaar, het art decogebouw van architect Berlage nog altijd één van de modernste en mooiste museumgebouwen van Europa is.

 

 

14u00: Lunch bij MaMa Kelly

Lunchen deden wij bij de MaMa Kelly. Naast boterhammen met beleg – ideaal voor een snelle hap – kan je kiezen tussen kip- of kreeftgerechten. De locatie is geweldig! MaMa Kelly is gevestigd op een industriële site aan het water, in het oude ketelhuis van een naburige fabriek. Ook voor de gezellige setting binnen, loont het de moeite om hier een hapje te komen eten.

 

© MaMa Kelly

 

 

16u00: Shoppiiing

Tijd om de stad te verkennen! Wij slenterden langs de verschillende kleine straatjes in en rond de Denneweg, wat een leuke buurt! Overal zagen we kenmerken van De Stijl, vitrines in rood-geel-blauw, stickers op etalages, limited collecties, grote gebouwen die geschilderd waren in de typische tinten, …

 

 

 

 

19u30: Walter Benedict

Via via hadden we vernomen dat deze bistro een échte aanrader is. Natuurlijk hadden we er niet bij stilgestaan dat we op een maandagavond zouden moeten reserveren … Jammer, volledig volzet! Maar aangezien we toch niet lang zouden blijven – we hadden nog een terugweg naar Gent voor de boeg – bood de ober ons één van de mooiste tafeltjes aan het raam aan. Ik nam de gebakken kabeljauw met zeekraal en Julie koos voor de watermeloen salade, mmm heerlijk! Hier kom ik zeker terug!

 

 

We’ll be back Den Haag!

2 reacties op “Zo breng je één dag in Den Haag door”

Geef een reactie