Museum Voorlinden: contemporary art middenin de Nederlandse duinen

In september 2016 opende het Wassenaarse museum Voorlinden, een privé initiatief van zakenman Joop van Caldenborgh. ‘A dream come true’ voor de Nederlandse kunstverzamelaar. En niet alleen de kunstliefhebber komt er aan zijn trekken, ook qua (landschaps)architectuur is Landgoed Voorlinden zeker het bezoeken waard! 

 

Vanuit Gent bereik je Wassenaar op een goeie 2 uur rijden. Dat maakt het een ideale daguitstap of plan meteen een weekendje weg in combinatie met een bezoek aan Den Haag of Scheveningen.

Midden de duinen van de Zuid-Hollandse Noordzeekust, op het 40 hectare grote Landgoed Voorlinden, herbergt zich het museum Voorlinden, een ontwerp van Kraaijvanger architecten. De gevel van het impressionante tentoonstellingsgebouw bestaat uit grote raampartijen en zandkleurige natuursteen, in relatie met de omliggende natuur.

 

Het interieur is drieledig opgebouwd in functie van de verschillende programmaonderdelen: collectiepresentaties, wisselende tentoonstellingen en de permanente expositie. Verder is er nog een auditorium, bibliotheek, prentenkabinet, educatieve ruimte, restauratieatelier en een museumshop.

 

 

 

Permanente collectie – Highlights

Van Caldenborgh stelt in het museum zijn vaste collectie, de zgn. Caldic collectie tentoon. Deze permanente collectie toont een aantal ‘belevingswerken’ zoals het zwembad van Leandro Erlich, dat speciaal ontworpen is voor museum Voorlinden.

 

Leandro Erlich – Swimming Pool

 

Ook James Turrell ontwierp speciaal voor het museum zijn alom bekende ‘Skyspace’, een ruimte met een ‘vierkant gat in het plafond’. Toen wij er waren, was het enorm mistig en konden we de sky niet waarnemen. Jammer zou je denken, maar niets is minder waar, want bij het binnentreden van de ruimte, overviel het felle, mysterieuze licht me meteen.

 

James Turrell – Skyspace

 

Het 4 meter hoge Corten stalen ‘doolhof’ van Richard Serra beleef je al wandelen. De structuur weegt 216 ton, is 18 meter lang en zit vol tegenstrijdigheden: statig en elegant, hol en bol, industrieel maar omarmend.

 

Richard Serra – Open Ended

 

Richard Serra – Open Ended

 

Ron Mueck – Couple under an Umbrella

 

 

Een greep uit de collectie – Full Moon

De eerste collectietentoonstelling ‘Full Moon’ toont een 40-tal diverse werken uit verschillende stromingen en stijlen. Het is aan de kijker om vergelijkingen te zoeken en linken te leggen. We zien er kunst van o.a. Ai Weiwei, Francis Alÿs, Michaël Borremans, Marcel Broodthaers, Rineke Dijkstra, Olafur Eliasson, Damien Hirst, Sherrie Levine, René Magritte, François Morellet, Ugo Rondinone, Andy Warhol, etc.

 

Yves Klein

 

Ugo Rondinone

 

Olafur Eliasson

 

 

Tijdelijke tentoonstelling – Ellsworth Kelly (tot 8 januari 2017)

Ruim 80 werken uit het oeuvre van Ellsworth Kelly (1923-2015) werden geselecteerd voor deze expositie. De voorbereidingen waren in volle gang toen de minimal kunstenaar eind 2015 overleed.

“Making art has first of all to do with honesty. My first lesson was to see objectively, to erase all ‘meaning’ of the thing seen. Then only, could the real meaning of it be understood and felt.” – Ellsworth Kelly

 

 

Ellsworth Kelly

 

Coming up: Martin Creed – Say Cheese (21 januari – 7 mei 2017)

In het oorspronkelijke Huis Voorlinden werd het museumrestaurant ondergebracht, waar je ’s middags terecht kan voor een lekkere lunch of een aperitief na sluitingstijd van het museum.

 

 

MUSEUM VOORLINDEN

Buurtweg 90

Wassenaar

Nederland

Dagelijks open van 11u tot 17u.

1 reactie op “Museum Voorlinden: contemporary art middenin de Nederlandse duinen”

  1. Pingback: Eén dag in Den Haag | W DISTRICT

Geef een reactie