Wandelen over The Floating Piers van Christo

Eind juni bracht ik een blitzbezoek aan de laatste realisatie van Christo: The Floating Piers. Dat de projecten van Christo & Jeanne-Claude erg populair zijn, bleek eens te meer aan de massale opkomst. Terwijl aanvankelijk een half miljoen kunstliefhebbers verwacht werd, kwamen maar liefst 1,3 miljoen gegadigden Christo’s gouden pad bewandelen!

Gedurende 2 weken, van 18 juni tot 3 juli, werd het rustige stadje Sulzano overspoeld door art lovers van over de hele wereld. Urenlange wachtrijen in een blakende zon werden getrotseerd om The Floating Piers te kunnen bereiken.

 

“Like all of our projects, The Floating Piers were absolutely free and open to the public. There were no tickets, no openings, no reservations and no owners. The Floating Piers were an extension of the street and belonged to everyone.” (Christo)

 

 Een enthousiaste Christo tijdens de testfase (Foto: Wolfgang Volz)

Christo tijdens de testfase (© Wolfgang Volz)

 

Christo Javacheff was gedurende 2 weken ongetwijfeld de meest besproken artiest van de hele wereld! De 80-jarige Bulgaars-Amerikaanse inpakkunstenaar bedacht voor het eerst het idee van The Floating Piers in 1970, samen met zijn vrouw Jeanne-Claude. De realisatie ervan heeft de vrouw, die gedurende 50 jaar aan zijn rechterzijde stond helaas niet meer mogen meemaken, maar volgens interviewers was haar aanwezigheid duidelijk merkbaar tijdens gesprekken met Christo.

 

Christo & Jeanne-Claude bij The Gates in New York, 2005

Christo & Jeanne-Claude bij The Gates in New York, 2005 (© Wolfgang Volz)

 

In 2014 koos Christo het tot de verbeelding sprekende Lake Iseo, omdat hij het meer het meest inspirerend vond van de  Noord-Italiaanse meren. Het project is voor de artiest niet enkel de pier, het kleurenspel of de goud-oranje stof, het is de omgeving, de bergen die het sprookjesachtige meer omarmen, de personen in relatie met het landschap en het werk dat zijn kunstwerk vormen.

 

Christo Piers

© Wolfgang Volz

 

The Floating Piers bestaat uit een 3 kilometer lang traject dat vertrekt van Sulzano naar het eiland Monte Isola en van daar verder loopt tot het piepkleine Isola San Paolo, waar vroeger een klooster was gehuisvest.

200.000 polyethyleen blokken werden samengevoegd tot een modulair drijvend systeem, dat met maar liefst 200 betonnen ankers van 5,5 ton vastgelegd werd. Vervolgens werden de blokken bedekt met 70.000 vierkante meter ‘dahlia-geel’ gekleurde, geweven nylon.

The Floating Piers waren gedurende de 16 dagen voor iedereen gratis toegankelijk. 1000 mensen werden tewerkgesteld en betaald door de artiest. De volledige financiering van het project (in totaal 18 miljoen euro) werd door Christo gedekt door de verkoop van zijn schetsen en collages.

 

WDISTRICT_Christo_3

© Wolfgang Volz

 

WDISTRICT_Christo_4

© Wolfgang Volz

 

psx_20160629_115219.jpg

 

P1050446

 

P1050448

 

WDISTRICT_Christo_Floating Piers

 

Wij sloten de dag af met een candle light diner met prachtig zicht op het project. This day couldn’t get any better!

 

psx_20160705_215844.jpg

 

 

Meer over het project op:

Instagram: @floatingpiers
#thefloatingpiers

Geef een reactie