TUMULTINGENT #4

Donderdag 24 maart gaat de vierde editie van TUMULTINGENT van start. En ditmaal duurt het festival niet één dag, maar mogen we ons klaarstomen voor een heuse kunstvierdaagse. Dat zou de mogelijkheid moeten bieden om het volledige festivalparcours te kunnen ontdekken, hoewel…. aan het uitgebreide programma te zien, zal het toch nipt worden.

 

Het opzet van TUMULTINGENT is een uniek netwerk creëren doorheen stad Gent. Het festival biedt een platform aan zowel jonge als gevestigde artiesten en daagt hen uit in dialoog te treden met elkaars werk om van daaruit coherente exposities te creëren. Ook de kunsthogescholen worden er in betrokken en worden verbonden met het professionele netwerk, zoals galerijen en culturele hotspots in Gent.

 

TIG4

 

CAMPO VICTORIA

TIG#4 opent op donderdag 24 maart om 18u in meeting point CAMPO VICTORIA waar het startschot gegeven wordt met de boekpresentatie van Topo Copy & SorryNotSorry. Dit tweede Shoebox Memories boek werpt een blik op de graffiti scene in Gent tussen 1984 and 1995. Het beeldmateriaal werd letterlijk opgerakeld uit schoendozen bij ‘spilfiguren’ uit die tijd.

 

Topo Copy

 

Rust Belt in WATT

Curator Gert Scheerlinck beschrijft de tentoonstelling als volgt: 

“RUST BELT focust op de impact van voormalige industrieterreinen op hun omgeving. Over de hele wereld gaan bedrijven op zoek naar gebieden waar de productie goedkoper kan. Welke invloed heeft dit op het sociaal gebeuren en de tewerkstelling? En welke impact laat dit vaak na op het milieu?
Aan iedere kunstenaar werd gevraagd hierover na te denken. Hun reflecties op deze thematiek werden vertaald in eigenzinnig werk dat in confrontatie met elkaar een nieuw en boeiend inzicht levert.

De expo gaat door op de derde verdieping van WATT, elke dag van 14u tot 22u.

 

TIG Rust Belt

 

Inject Love

In 7 cité huisjes in Twaalfkameren kan je komend weekend binnengluren en een blik werpen op de vervolg tentoonstelling van Inject Love. Dit is een een kunstenaarscollectief dat samen met artiesten met een verstandelijke beperking werkt aan het project ‘Ik heb harteklop’  in samenwerking met vzw Wit.h.

TIG Inject Love

DreamCATchers

Begin juni gaat in het centrum van Gent het eerste cat café open. DreamCATchers is de droom van Lana Bauwens en Evelyne Vandenberghe, twee jonge vrouwen die zich al heel hun leven over katten ontfermen en ook reeds een flink aantal kattencafés bezochten in New York, Londen en Amsterdam.

Maar vooraleer ze hun intrek nemen in de voormalige A&Gallery, is er nog wat werk aan de ‘kattenwinkel’. Om hun verbouwingswerken te kunnen financieren riepen ze de hulp in van enkele fotografen, illustrators en grafische ontwerpers en organiseren ze de kattenexpo ‘Babou, Minou & Sam‘.

 

Dreamcatchers Thomas vandenberghe

Thomas Vandenberghe

 

De deelnemende kunstenaars zijn Katlijn Blanchaert, Tini Cleemput, Björn Comhaire, Sanne De Wilde, Penelope Deltour, Kris DewitteSarah EechautArtur EranosianEugene and Louise, Gummy, Tine Guns, Roger Laute, Maroesjka Lavigne, Dave Martijn (GOOSE), Karl MeersmanEva Mouton, Luc Rabaey, Britt Raes, Julie Scheurweghs, Marie SordatThierry van DortThomas VandenbergheWouter Vanhaelemeesch, Annelies Vanhove, Anouk Vercouter en Helen Wouters.

Alle werken kan je komend weekend bekijken in de Schepenhuisstraat 17. Gedurende de expo worden de ontwerpen geveild via eBay, ten voordele van vzw DreamCATchers (en de katten uiteraard).

 

Karl Meersman Dreamcatchers

Karl Meersman

 

KERK TWEE

De officiële afterparty van TIG gaat door zaterdagavond in KERK, tijdens het openingsweekend van KERK TWEE = 2 x FEEST!

 

Kerk Gent 2

 

Overdag stellen 14 kunstenaars er hun werk tentoon.

 

Kerk TIG

 

Programma

Donderdag 24 maart

  • Officiële opening op Campo Victoria om 18:00
  • Festivallocaties open van 18:00 – 22:00
  • Officiële openingsparty vanaf 22:00 in Café Charlatan

Vrijdag 25 maart

  • Festivallocaties open van 14:00 – 22:00

Zaterdag 26 maart

  • Festivallocaties open van 11:00 – 22:00
  • Officiële afterparty vanaf 22:00 in KERK GENT

Zondag 27 maart

  • Festivallocaties open van 11:00 – 14:00
  • Gent-Matinée locaties open van 11:00 – 18:00

 

Het hele weekend kan je je radio afstemmen op Urgent.fm, waar Tumult.fm verslag uitbrengt van dit hele gebeuren. Je kan er live naar artist-talks luisteren en wordt er geüpdatet over het festival, tune in op 105.3fm.

Meer informatie, en het volledige programma vind je hier.

Geef een reactie