Summer B&B Villa Van Wassenhove

Te midden een groene residentiële wijk in Sint-Martens-Latem vind je deze brute architectuurparel. Albert Van Wassenhove, een leraar met een grote liefde voor moderne kunst en architectuur, gaf aan Juliaan Lampens de opdracht om zijn eigenzinnige en radicale woonconcept te realiseren. Ondertussen ligt het beheer bij Museum Dhondt-Dhaenens en doet de villa dienst als residentieplek voor kunstenaars, schrijvers en onderzoekers, verbonden aan het museum. De komende zomermaanden wordt Villa Van Wassenhove tijdelijk omgedoopt tot B&B. Benieuwd hoe het er binnenin uitziet?

 

VanWassenhove_wdistrict1

 

Binnen in de woning

Wanner je binnenstapt in de villa valt onmiddellijk het prachtige licht- en schaduwspel op dat gevormd wordt door de grote raampartijen en de omliggende bomen. De combinatie van het ruwe beton en warme hout zorgen voor een harmonieus evenwicht, waardoor de villa helemaal niet kil aanvoelt, integendeel. De ruimten lopen in elkaar over, via geometrische vormen worden de woonfuncties van elkaar gescheiden: je slaapt er in een cirkelvormig bed, doucht in een rechthoek, de keuken is een driehoek en het bureau een vierkant.

 

VanWassenhove_wdistrict2

 

VanWassenhove_wdistrict5

 

Residentieprogramma

De eigenaar van de woning, Albert Van Wassenhove, overleed in 2012 en toen werd het huis aan UGent geschonken, die het op zijn beurt in langdurig bruikleen gaf aan het museum Dhondt-Dhaenens. Na een restauratie startte het museum in het najaar van 2015 met een residentieprogramma. De bedoeling van het programma is dat het kunstenaars, designers, … samenbrengt en verbindt, dat het een plek van dialoog en ontmoeting wordt waar projecten kunnen uitgewerkt worden.

Kunstenaar Ives Maes was de eerste resident die zijn intrek mocht nemen in woning Van Wassenhove. Hij werkt momenteel aan een doctoraatsonderzoek over de fysieke, sculpturale en architecturale aspecten van de fotografie. Dit wordt uitgewerkt in een discursief gedeelte onder de titel “The Architecture of Photography” en een praktisch gedeelte onder de titel “Sunville”.

 

MDD Ives Maes

Werk van Ives Maes in Villa Van Wassenhove

 

B&B

Architectuur- en kunstliefhebbers kunnen sinds begin deze maand een verblijf boeken in Woning Van Wassenhove. Weekendje wegdromen in dit modernistisch meesterwerk? Boek uw verblijf via AirBnB.

De woning is gelegen in het hart van Latem en vormt de ideale uitvalsbasis om de groene gemeente en de Leiestreek te verkennen. Twee fietsen staan ter uw beschikking in de woning zodat de verschillende wandel- en fietsroutes in de omgeving ontdekt kunnen worden.

 

 

Op het programma

Naast Villa Van Wassenhove wordt er momenteel volop gewerkt aan residentiewoning Villa DD/. Deze woning, gelegen langs de Leie vlakbij het MDD, wordt verbouwd tot een indrukwekkend werk van kunstenaar Hans Op de Beeck. Het zal de bibliotheek van Jan Hoet herbergen en eveneens plaats bieden aan residenten.

 

Villadd Hans Op De Beeck

 

Villa dd Hans Op De Beeck

Foto’s © museum Dhondt Dhaenens en W DISTRICT.

2 reacties op “Summer B&B Villa Van Wassenhove”

Geef een reactie