Sammlung Boros: een must visit kunstcollectie in Berlijn

Waar in de nineties een harde techno club gevestigd was, herbergt zich sinds 2008 de buitengewone kunstcollectie van Christian Boros. Olafur Eliasson, Alicja Kwade, Ai Weiwei, Thomas Ruff, Tomás Saraceno, … en dit is nog maar het begin. Check it out, ik neem jullie mee in deze bovengrondse bunker!


 

De bunker werd gebouwd in 1942 met als doel inwoners van Berlijn te beschermen tijdens de tweede wereldoorlog. In 1945 werd het gebouw bezet door het Russische Rode Leger en werden er gevangenen in onder gebracht. Nog later werd het een loods om tropisch fruit uit Cuba te stockeren, om dan in 1992 omgedoopt te worden tot één van de hardste techno clubs ter wereld.

Fascinerend om te zien hoe elke periode zijn sporen nagelaten heeft op het gebouw (vb. kogelgaten in de gevel, graffiti op de muren, …) en deze bewaard zijn gebleven tijdens de renovatie van de bunker.

 

 

wpid-wp-1426451372621.jpeg

 

In 2003 kocht Christian Boros, een verwoed kunstverzamelaar, de kolossale bunker om er zijn collectie in onder te brengen. Boros gaf aan Realarchitektur de opdracht om de renovatie uit te voeren en liet een penthouse (incl. zwembad -> waarvoor door het 3 meter dikke dak moest worden geboord!) bovenop de bunker bouwen.

 

Via de oude gevangenisdeur van de bunker, baande ik me een weg langs een nauwe gang en werd ik geleid tot in de inkomhal, waar mijn ogen meteen op het werk van Olafur Eliasson vielen.

 

Olafur Eliasson

 

De Boros Collection is een ‘Privatmuseum’. Normaal gezien moet je hier maanden van tevoren uw bezoek reserveren via de online kalender en dat hadden we niet gedaan… Maar, it was our lucky day! Er waren net 2 plaatsen vrijgekomen!

 

 

De gids leidde ons door de 80 ruimten waar er maar liefst 130 werken van 23 artiesten tentoon gesteld zijn. Bon, genoeg cijfers, tijd voor wat foto’s!

 

Ai_Weiwei_01

Ai Weiwei, Tree

 

Tomas Saraceno, Flying Garden/Air-Port-City

Tomas Saraceno, Flying Garden/Air-Port-City

 

Cerith Wyn Evans, Untitled

Cerith Wyn Evans, Untitled

 

Danh Vo, Numbers (6), 2011; Trio, 2010; We the people

Danh Vo, Numbers (6), 2011; Trio, 2010; We the people

 

“The works in our collection were created in Berlin. And it’s here that they should go on display. They belong to this city!”

 

Nvdr.

Deze foto’s dateren van de Boros Collection / Bunker #2, die liep van 2012 tot 2016. Artiesten die in de huidige tentoonstelling Boros Collection / Bunker #3 hun werk presenteren zijn o.a. Martin Boyce, Andreas Eriksson, Guan Xiao, He Xiangyu, Uwe Henneken, Sergej Jensen, Fabian Marti, Kris Martin, Justin Matherly, Peter Piller, Pamela Rosenkranz, Avery Singer, …

 

Citytrip naar Berlijn gepland?

Reserveer je bezoek aan de Boros Collection / Bunker #3. Een geleide tour wordt georganiseerd van donderdag tot zondag (ieder uur van 10u tot 18u30), kan in het Engels of het Duits en kost € 12 pp. Laat me weten wat je ervan vond!

 

Sammlung Boros, Bunker, Reinhardtstr. 20, 10117 Berlin-Mitte

Foto’s in de inkomhal van W DISTRICT, alle andere van Sammlung Boros aangezien er geen foto’s genomen mogen worden in de bunker.

3 reacties op “Sammlung Boros: een must visit kunstcollectie in Berlijn”

Geef een reactie