Muller Van Severen studies for the Office KGVDS Solo House

Het designduo Muller Van Severen werd uitgenodigd om meubelen en verlichting te ontwerpen voor de Solo Houses, een reeks vakantiehuizen in de buurt van Barcelona. Het leidde tot een reeks sculpturen en installaties die ze nu tentoonstellen bij Valerie Traan Gallery in Antwerpen.

Solo Houses zijn een reeks architecturale vakantiehuizen op domein Solo Pezo in Spanje. Het eerste, van het Chileense architectenbureau Pezo von Ellrichshausen, is sinds 2013 klaar.

 

WDISTRICT_Solo4

© Cristobal Palma

 

WDISTRICT_Solo3

© Cristobal Palma

 

De eigenaar nodigde Fien Muller en Hannes Van Severen vorige zomer uit. Hij vroeg hen om meubelen en verlichting te ontwerpen voor de woning die OFFICE Kersten Geers David Van Severen (de broer van Hannes) op hetzelfde domein aan het bouwen zijn. Het huis zal in de herfst van 2016 klaar zijn.

“Het is een fantastische plek, omgeven door natuur,” leggen Hannes Van Severen en Fien Muller uit. “Het huis heeft een binnenplein en zwemvijver, waar we enkele ligobjecten bij bedachten. Alsof een matras of een vel papier opgekruld ligt te wachten om erin te gaan liggen. We wilden iets bedenken wat de openheid van de plek benadrukte. We besloten dus om dat schommelende dagbed niet uit te voeren in een zwaar massief materiaal zoals beton of hout, maar in een metalen gaas. Zodat je erdoorheen kunt kijken en de architectuur nog zou voelen door de objecten heen. Door hun transparantie zijn deze objecten tegelijk aanwezig en afwezig. Ze dringen zich niet op terwijl ze toch heel sculpturaal zijn. In de tentoonstelling bij Valerie Traan in Antwerpen willen we een zoektocht tonen van meubels en sculpturen met dezelfde materialiteit. We vinden het interessant om deze fase van het onderzoek al te tonen op zijn meest blote en fragiele moment.”

 

WDISTRICT_muller2

© Fien Muller

 

WDISTRICT_muller3

© Fien Muller

 

“Het ontdekken van dit, voor ons nieuwe, materiaal (gaas met hokjes van 2 x 2 cm), inspireerde ons en zette ons aan tot het maken van een geheel nieuwe wereld waarin we landschappen en sculpturen bedachten en waarin ook kleur een plek krijgt. We houden ervan dat deze meubels eerst nog door de gebruiker moeten worden aangekleed met plaids, dekens, schapenvellen… Zoals al altijd gaat dat creëren met flink wat hands-on experimenten gepaard. Dit is een goed moment om bij Valerie Traan deze studies te tonen.”

 

Solo Office KGDVS House

Architectenbureau Office Kersten Geers David Van Severen (KGVDS) tekende het tweede Solo House in Spanje. Hun zelfvoorzienende woning integreert de woonruimtes in een brede cirkel. Het ronde binnenplein krijgt een zwemvijver. Het huis is opgebouwd als een cirkelgalerij waarin de woonruimtes elkaar opvolgen. “Onze villa is, net als de meubels van Fien en Hannes, heel transparant. Zo staat ze in onmiddellijk contact met de omringende natuur.”

OFFICE Kersten Geers David Van Severen
OFFICE 130: Solo House
Matarraña, Spain, 2014-2016

 

Muller Van Severen

Kunstenaars Fien Muller en Hannes Van Severen bouwden sinds 2011 een complete meubelfamilie samen met Gallery Valerie Traan: stoelen, tafels, bureaumeubels, lampen, fauteuils en objecten. Voor binnen en buiten. Een deel van die collectie zit ondertussen bij het nieuwe merk valerie_objects.

Muller Van Severen werkt ondertussen samen met Robbrecht en Daem architecten aan het nieuwe VRT gebouw, maakt tentoonstellingen in prestigieuze galeries en zal binnenkort een reeks nieuwe objecten tonen bij Petit H in Parijs.

 

Praktisch

Muller Van Severen – Studies for the Office KGDVS Solo House
Van 9 tot 25 juni 2016 in Valerie Traan gallery (open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 14u tot 19u)
Reyndersstraat 12
2000 Antwerpen

 

Geef een reactie