Milaan art guide

Binnenkort een citytrip naar Milano gepland en wil je behalve shoppen ook nog wat cultuur opsnuiven? Mis dan zeker deze art hotspots niet!

 

Museo del Novecento 

Dit museum bevindt zich in het hartje van Milaan. Een duizelingwekkend neon werk van Lucio Fontana verlicht de bovenste verdieping, waar je bovendien een prachtig zicht hebt op de Duomo en het stadsplein.

Tip: de toegang is gratis op dinsdag vanaf 14u, dagelijks vanaf 2 uur voor sluitingstijd en voor jongeren onder 25 jaar.

 

WDISTRICT_Museo900

Museo del 900 – Sala Fontana

 

 

Fondazione Prada

Eén van de Milanese kunsthoogtepunten is de Fondazione Prada, ontworpen door OMA het architectenbureau van de Nederlandse Rem Koolhaas. De site was in de jaren 1910 een distilleerderij. Zeven bestaande gebouwen werden gerenoveerd en vormen samen met drie nieuwe structuren (Podium, Cinema en Torre) de hippe Fondazione.

 

psx_20160726_223859.jpg

 

WDISTRICT_Fondazione_Prada_2

 

Neem zeker ook even de tijd voor een koffie en taartje in Bar Luce! Een pareltje van film director Wes Anderson: “I tried to make it a bar I would want to spend my own non-fictional afternoons in”.

 

IMG_6748

 

psx_20160805_141742.jpg

 

 

Chiesa Rossa

In 1996 werkte Dan Flavin – op vraag van de Italiaanse priester Greco – mee aan de heropbouw van de Santa Maria Annunciata in Chiesa Rossa, een kerkje in het zuiden van Milaan. De permanente lichtinstallatie werd gefinancierd door Fondazione Prada en gebeurde in samenwerking met het Dia Center New York en Dan Flavin Estate.

 

Dan Flavin_Chiesa Rossa

 

 

MUDEC

In maart 2015 opende het Museo delle Culture, kortweg MUDEC. Dit spiksplinternieuwe museum is van de hand van architect David Chipperfield. Archilovers kunnen in de prachtige lichtrijke inkomhal zeker hun hart ophalen. Vanaf eind oktober 2016 loopt er in het MUDEC een tentoonstelling over Basquiat.

 

01_Mudec_esterno-alta

Foto Oscar Da Riz

 

WDISTRICT_MUDEC

 

psx_20160627_194341.jpg

 

 

HangarBicocca

Misschien was het je al opgevallen, de art scene in Milaan wordt vooral gepromoot door privé-initiatieven. Zo is ook HangarBicocca een onderneming van Pirelli, ontstaan in 2004 op een industriële site in het noorden van Milaan. Regelmatig worden solotentoonstellingen met topwerken van internationale kunstenaars georganiseerd. De toegang tot HangarBicocca is gratis.

Eén bepaalde hangar wordt volledig bezet door zeven immense torens, het is de permanente expo van Anselm Kiefer ‘The Seven Heavenly Palaces’. In een andere hangar liep de expo ‘Doubt’ van Carsten Höller, een prikkeling voor àlle zintuigen.

 

WDISTRICT_Bicocca_Pirelli_2

 

WDISTRICT_Bicocca_Pirelli

Anselm Kiefer – The Seven Heavenly Palaces

 

psx_20160805_140023.jpg

 

psx_20160805_135727.jpg

Carsten Höller – Doubt

 

 

Lisson Gallery

Naast 2 galerijen in London en een office in New York is Lisson Gallery ook gevestigd in Milaan. Het behoort tot een van de meest invloedrijke internationale galerijen van de wereld! Lisson vertegenwoordigt grote namen zoals onder andere Anish Kapoor, Ai Weiwei, Sol LeWitt, Dan Graham, Marina Abramovic, Fred Sandback, Lawrence Weiner, … maar heeft ook oog voor jong opkomend talent. Het loont dus zeker de moeite om eens een kijkje te nemen welke expo er loopt.

 

 

[huge_it_maps id=”2″]

 

Geef een reactie