Maarten Van Severen & Co in Design museum Gent

De komende vijf jaar stelt Design museum Gent op hun tweede verdieping het werk van Maarten Van Severen centraal. De tentoonstelling brengt zijn ontwerpen in verband met het werk van andere designers, architecten en kunstenaars van wie het werk hem geïnspireerd heeft of verwantschap vertoont met het zijne. Je kan er designklassiekers zoals onder andere de tuinstoel van Willy Guhl, de arm chair van Donald Judd en foto’s van Dirk Braeckman bezichtigen.

vitra-maarten-van-severen-stoel-03

 

De kans is groot dat je al eens plaatsnam in zijn iconische stoel .03, tijdens een meeting, op restaurant of misschien zelfs in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Maarten Van Severen (1956-2005), was geen designer die zijn ontwerp op papier zette om vervolgens de uitvoering ervan over te laten aan een producent. Hij was een ‘maker’, die voeling had met de eigenheid en de mogelijkheden van materialen, en die de ‘maakbaarheid’ van dingen onderzocht via trial-and-error.

 

Onmiskenbaar is ook zijn affiniteit met het minimalisme, dit komt tot uiting in zijn uitgepuurde vormen en het materiaalgebruik. Denk maar naar de Leather Lounge Chair die hij ontwierp voor Pastoe, een jaar voor zijn dood. Deze interesse voor minimal art en pure eenvoud werden wellicht via de paplepel meegegeven door zijn vader Dan Van Severen.

 

designmuseum maarten-van-severen-wdistrict 2

 

Maarten Van Severen was geboeid door de meest uiteenlopende onderwerpen uit verschillende culturen, plekken en tijden: voorwerpen, meubeltypes, materialen, gereedschap, houdingen van mensen, licht, patronen, texturen. De vele foto’s uit zijn archief en de boeken en souvenirs in de tentoonstelling tonen de rijkdom waaruit hij putte.

 

“Ik werk op de grens van het bruikbare meubel

en het onbruikbare object”

 

De selectie, die tentoon gesteld wordt in het museum, illustreert de attitude van Maarten Van Severen bij het ontwerpen, als maker, kunstenaar en verzamelaar. Ze belicht aspecten van design die nog steeds relevant zijn voor ontwerpers van vandaag.

designmuseum maarten-van-severen-wdistrict 4

 

designmuseum maarten-van-severen-wdistrict 5

 

designmuseum maarten-van-severen-wdistrict 3

 

 

Design museum Gent
Jan Breydelstraat 5
9000 Gent

Open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9u30 tot 17u30,
op zaterdag, zondag, feestdagen en schoolvakanties van 10u tot 18u.

 

 

Geef een reactie