Kunst in je interieur: tips & trends

Geef je interieur een extra touch met een inspirerend kunstwerk aan de muur! En zoals Pablo Picasso het zo mooi kon zeggen “Art washes away from the soul the dust of everyday life”. Maar hoe kies je nu een kunstwerk voor in je eigen woning? Hou je het minimalistisch of kies je kunst in een regenboog aan kleuren? Ga je voor één grote eyecatcher of pimp je jouw muur met verschillende kleinere werkjes? Vragen die me regelmatig gesteld worden. Ik geef je enkele tips om het kunstwerk van jouw dromen uit te kiezen voor in je woning.

 

W DISTRICT kunst in interieur

(© Roomed.nl, Brooke Holm)

Kies kunst met je hart

Eigenlijk is er maar 1 hoofdregel: voel je een coup de foudre voor een bepaald kunstwerk, go for it! Het is niet omdat het geen peperduur schilderij is, dat het geen mooi werk kan zijn. Kunst is heel persoonlijk!

 

Observeer je omgeving

Bestudeer je woning en de ruimte waar de kunst zal hangen of staan. Bij een moderne woning passen verschillende stijlen en kan je als het ware alle kanten uit. Een oud schilderij kan bijvoorbeeld een mooi contrast geven met de strakke omgeving. Daarentegen zal in een oudere woning een pop-art kunstwerk helemaal niet tot zijn recht kunnen komen. Ook de lichtinval in de ruimte speelt een rol bij de keuze van het werk. Vele kunstenaars werken met licht als hoofdthema, denken we maar aan schaduwen en tegenlicht in fotografie, clair-obscur in schilderijen en lichtinstallaties. Het kan belangrijk zijn hier rekening mee te houden bij de plaatsing van het werk.

 

 

 

W DISTRICT kunst interieur Chantal Leger

© Chantal Leger

Kleur in je interieur

Bekijk het kleurenpalet van de rest van de woning, maar je hoeft aan de andere kant geen schrik te hebben voor kleur. Een kunstwerk is niet definitief, alsook de kleuren van je muren niet. Experimenteer met kleur en wees niet bang voor het ophangen van kunst. Het hangt niet vast en je kan het door de jaren heen veranderen of elders in je huis hangen.

Werk je graag met een bepaalde accentkleur in je woonkamer? Dan kan een kunstwerk aan de muur hierbij een uitgangspunt zijn.

 

 

 

 

 

In ons interieur zijn de hoofdtinten wit, zwart, grijs en groen. In de eetkamer hangt een schilderij uit de jaren 60 in groene tinten, wat een mooie reflectie geeft met de tuin. In de woonkamer kozen we dan weer voor een werk met feloranje tinten, een echte eyecatcher waar onze gasten altijd leuke reacties op geven.

 

W DISTRICT Arne Quinze

 

Kunst geeft sfeer en extra diepgang aan je interieur. Net als die unieke souvenirs die je meebrengt van op reis, is het leuk om met aparte kunst je interieur te onderscheiden.

 

W DISTRICT kunst interieur Decor Dots

© Decor Dots

Eén of meer schilderijen?

Wat we meer en meer zien in moderne interieurs is een collage van kunstwerken van verschillende grootte. Combineren van verschillende stijlen, zoals oud vs. nieuw en kleur vs. zwart-wit kan goed werken in zo’n verzameling. Het creëert een gezellige sfeer in de ruimte.

Wil je de plaats optisch groter laten lijken, dan kies je beter voor één groter werk. Let in dit geval op de afstand tot de muren. Zorg ervoor dat het werk ‘ademruimte’ heeft, zodat het goed tot zijn recht kan komen.

Een andere manier om een kamer te vergroten is door het schilderij op de vensterbank of vloer te plaatsen. Zo lijkt de wand groter en het oogt minder statig.

In een grote, lichtrijke plaats opteer je voor één omvangrijk kunstwerk, het geeft een moderne uitstraling en vormt een blikvanger in de woning.

 

 

 

 

Inspiratie opdoen

Vind je het moeilijk een stijl te kiezen voor een kunstwerk in je interieur? Bezoek musea en galerijen om je interesses te bepalen. Ook online op sociale mediaplatformen zoals Pinterest en Instagram kan je veel inspiratie opdoen. Zoek op hashtags, volg artiesten die je interessant vindt en bekijk profielen van arty bloggers en kunstliefhebbers om op de hoogte te zijn van de laatste trends.

Kunst geeft diepgang en karakter aan een woning. Het maakt jouw interieur uniek en compleet en het beïnvloedt daarenboven de stemming, of het nu eerder bedoeld is als sfeermaker of als eyecatcher. Kunst kan je afstemmen op je interieur om een harmonisch totaalbeeld te creëren, maar een werk dat je met liefde gekozen hebt, kan je in principe overal laten passen, zoals bijvoorbeeld dit werk van Ben Vautier in onze slaapkamer.

 

 

Wil je meer weten over hoe wij kunst in ons interieur geïntegreerd hebben? Benieuwd wat ons inspireert en welke artistieke plaatsen we bezoeken tijdens onze reizen?  Hou deze blog in de gaten en volg @wdistrict op Instagram.

 

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van het themadossier ‘Wonen’ bijgevoegd bij De Standaard op 28/09/2018. Lees er meer over op www.lifestyletips.be