Expo Koen Vanmechelen: Darwin’s Dream

Vrijdagavond 14 november opende Koen Vanmechelen’s eerste UK solo expo ’Darwin’s Dream’ in Londen. Via Guy Pieters Gallery werd ik uitgenodigd op de private view van deze toch wel opmerkelijke tentoonstelling in een extraordinaire setting. Ik neem jullie mee in het labyrint van de Crypt Gallery onder de St. Pancras Church in hartje Londen.

IMG_2774

 

Eind jaren ’90 startte de Limburgse conceptuele kunstenaar zijn ’Cosmopolitan Chicken Project’. Door het kruisen van raskippen ging Vanmechelen dieper in op het thema bio-culturele diversiteit en opende hij het onderzoek naar de ’superkip’. Ondertussen zijn kippen van 18 verschillende landen en rassen gekruist. Aangezien de grens tussen kunst en wetenschap in zijn project enorm nauw is, krijgt de artiest vaak de medewerking van wetenschappers en experts uit allerlei disciplines, zoals Jean-Jacques Cassiman, Rik Pinxten en Marleen Temmerman. Op de private view heeft Jean-Jacques Cassiman, prof. in menselijke genetica, een exclusieve voordracht gegeven rond het project en de uitbreidbaarheid naar de menselijke genen.

 

In Darwin’s Dream doet Vanmechelen, net zoals in z’n andere expo’s, beroep op verschillende media en materialen: fotografie, eieren uit glas in een nest, een gouden kuiken geborgen in een handpalm, een video, …

IMG_2752

IMG_2784

IMG_2783

Koen Vanmechelen Darwin’s Dream, the Crypt Gallery, St. Pancras Church, Londen, 15 november – 14 december 2014.
Deze tentoonstelling werd gecureerd door James Putnam en Jill Silverman van Coenegrachts en mogelijk gemaakt door Guy Pieters Gallery.
http://www.darwinsdream.co.uk/

Geef een reactie