Fotografie of schilderkunst? FLUX – Cyril Porchet

Met de werken van Zwitserse fotograaf Cyril Porchet, waait er een frisse wind door de collectie van Francis Maere Fine Arts Galery in Gent. Fotografie in een galerij waar doorgaans schilder- en beeldhouwkunst uit de 19e en begin 20e eeuw te zien is, is op zijn minst gezegd gewaagd. Maar het plaatje klopt! Als je de werken van fotograaf Cyril Porchet bestudeert, lijken fotografie, architectuur en schilderkunst in elkaar over te lopen.

 

Het brein achter dit idee om voor een nieuw medium te kiezen? Mieke Janssens, de enthousiaste rechterhand van galerijhouder Francis Maere. Mieke probeert op die manier een jonger en breder publiek naar de galerij te trekken. Opzet geslaagd, want op de vernissage waren de twintigers en dertigers duidelijk in de meerderheid.

 

IMG_4162

 

Cyril Porchet, zelf ook een jonge dertiger, won reeds verschillende awards (waaronder onder andere de Wallpaper*magazine Graduate Directory). Zo werd hij ook opgemerkt door Larry Gagosian, eigenaar van de famous Gagosian Galleries en behoort zijn werk tot deze art dealer’s private collectie.

 

Cyril-Porchet

 

Met zijn werk ‘Vertigo’ lijken de plafonds van impressionante baroque kerken neergedaald en kleden zo de blanke muren van de galerij aan. Goede naamkeuze trouwens, de grote trompe l’oeil beelden zijn werkelijk duizelingwekkend.

Cyril Porchet: “My work tries to show some sort of connection between the tools of ideological control produced by contemporary corporate economic power and the tools designed to control bodies in the era of spectacular historical power. This hypothesis seems to find particular resonance in the political and economic events of the last three to four years.”

Ook bij zijn laatste werken ‘Reina’  was ik onmiddellijk overdonderd door de uitgesproken details.

 

Reina 3 (64x74.75)

 

De indrukwekkende foto’s bekijk je best in real life, dus breng zeker een bezoekje aan Francis Maere Fine Arts op de Kouter in Gent!

 

FLUX – Cyril Porchet in Francis Maere Fine Arts, Kouter 172, Gent

9 februari – 1 april 2015

 

Foto’s aangeleverd door Cyril Porchet.

Geef een reactie