Donderdag 28 januari 2016 was het exact 40 jaar geleden dat Marcel Broodthaers ons op 52-jarige leeftijd verliet. Toeval of niet, die dag was het ook gedichtendag en tevens het startschot van de poëzieweek. Reden te meer dus om even stil te staan bij het leven en het werk van de poëtisch beeldend kunstenaar. Enkele weken geleden gaf Maria Gilissen, weduwe van Broodthaers, een exclusieve rondleiding tijdens de finissage van ‘Carte du monde poétique’ in de Herbert Foundation. W DISTRICT was van de partij!
Zondag 15 november, rond de middag. Mijn telefoon rinkelde. “Laurence, binnen 5 minuten kom ik je ophalen en gaan we naar de finissage van Marcel Broodthaers bij Herbert”, weerklonk het aan de andere kant van de lijn. Zogezegd, zo gedaan, een kwartiertje later schoven we aan tafel met Maria Gilissen-Broodthaers, Yola (de rechterhand van Maria), Annick & Anton Herbert, Chantal Pattyn (Radio Klara) en Joris D’hooghe (kunstcriticus die werkt aan een doctoraat over het oeuvre van Broodthaers).
Die middag stond er een rondleiding in de Herbert Foundation op de planning, waarbij Maria het werk van haar man becommentarieerde en ons meenam in hun leven. Annick en Anton Herbert kwamen in 1973 voor het eerst in contact met de kunstenaar en zijn vrouw via de Brusselse Galerie MTL en hebben sindsdien intensief het werk van Broodthaers gevolgd en gecollectioneerd.
De expo ‘Carte du monde poétique’ in de Herbert Foundation presenteerde tussen 26 april en 15 november 2015 een selectie van films, werken, kunstenaarsboeken en documenten van Broodthaers, die deel uitmaken van de Herbert collectie. Verschillende aspecten van het oeuvre van de artiest werden er onderzocht, waaronder het belang van poëzie en literatuur binnen zijn werk, evenals zijn scherpe, vaak ironische bevraging van de machtsstructuren die de kunstwereld domineren.
Het wandelgesprek waarin Chantal Pattyn peilde naar het werk en het leven van de artiest werd gefilmd door Klara en kan je onderaan deze blogpost herbekijken.
Na een wandeling door de indrukwekkende stadstuin, die overigens een hommage is aan Broodthaers, werden we uitgenodigd in de loft, waar Maria, Annick en Anton herinneringen ophaalden van de overleden kunstenaar en ze terugblikten op het beginperiode van conceptual art.
Herbekijk de video opname van het wandelgesprek met Maria Gilissen-Broodthaers en Chantal Pattyn:
Volgende week neem ik je mee naar de opening van de tentoonstelling over Broodthaers in het MoMA in New York.
I’ll keep you posted! Oh en leuke adresjes en tips zijn altijd welkom!