Berardo collectie: hedendaagse kunst in Lissabon

In het hartje van de wijk Belém in Lissabon vind je in het statige Cultureel Centrum de kunstcollectie van José Berardo. Hij is een Portugese verzamelaar van moderne en hedendaagse kunst. Het museum werd geopend in 2007 en is dus vrij recent. Hou je van contemporary art? Dan mag een bezoekje aan dit museum zeker niet ontbreken aan je Lissabon-to-visit lijst!

Berardo Collectie Lissabon

 

De kunstverzameling van Berardo wordt opgedeeld in 5 collecties: 2 vaste en 3 tijdelijke kunstcollecties. De verschillende werken worden chronologisch geëxposeerd, gaande van het Kubisme, het Dadaïsme en het Expressionisme tot de Pop Art en Minimal Art en ook videokunst.

Op de eerste etage merk je meteen dat deze verdieping de werken van de jaren 1900 tot 1960 omvat. Francis Bacon, Lucio Fontana, Piet Mondriaan, Andy Warhol, Alexander Calder, Robert Indiana en ga zo maar door.

 

Berardo Collectie Lissabon Andy Warhol

 

De benedenverdieping staat in het teken van kunst vanaf 1960 tot vandaag. Je botst er meteen op een groot werk van Frank Stella, terwijl je bijna over een installatie van Carl André valt.

 

Berardo Collectie Lissabon Frank Stella

 

Kijk je nog even verder dan zie je topwerken van Donald Judd, Anish Kapoor, Dan Flavin, Jenny Holzer, Joseph Kosuth, fotografie van Andreas Gursky en Jeff Wall en een video van Bill Viola.

 

Berardo Collectie Lissabon Anish Kapoor

 

Berardo Collectie Lissabon Anish Kapoor

 

Berardo collectie Lissabon Dan Flavin

 

Zoals je kan zien, José had een collectie om U tegen te zeggen! The Independent beschreef de Berardo collectie zelfs als een van de mooiste kunstcollecties van Europa in het artikel “Beyond the Guggenheim”.

 

Plan je bezoek

Het Berardo museum is gratis te bezoeken op zaterdag. Andere dagen betaal je € 5 inkom. Het is open van 10u tot 17u.

 

Berardo Collectie Lissabon

 

Klik hier om je tickets te bestellen of voor meer informatie over de collectie en tentoonstellingen.
Belém bereik je via de populaire tram 15, de bus of met de trein vanuit Cais do Sodre.

 

Meer lezen over Lissabon? Bekijk dan hier mijn Lissabon city guide.