Vakantie in eigen Scheldeland

Een weekendje weg of onthaasten te midden van natuur en cultuur? Scheldeland biedt naast vele prachtige fiets- en wandelroutes ook enkele historisch interessante trekpleisters waar halt kan gehouden worden. Wij namen onze fietsen en trokken op verkenning in de regio rond Antwerpen en Mechelen.

 

Scheldeland?

De toeristische regio Scheldeland strekt zich uit tussen Gent, Antwerpen en Mechelen en loopt in het zuiden tot net voorbij Ninove.

Het Scheldelandse landschap wordt gekenmerkt door verschillende grote rivieren, nl. de Schelde, Rupel en Dender waarlangs heel wat te beleven valt. De fiets- en wandelroutes zijn er erg populair.

 

Baksteenroute langs het E.M.A.B.B. en het Gilliot & Roelants Tegelmuseum

De Baksteenroute in de Rupelstreek start aan Provinciaal Domein De Schorre en loopt doorheen de steenbakkersdorpen Boom, Niel, Hemiksem, Schelle en Rumst. Wie Rupelstreek zegt, denkt aan eeuwen van klei-ontginning die voor een uniek landschap en panoramische vergezichten zorgt en aan industriële sites die je bijna honderd jaar terug in de tijd brengen.

 

 

Wij maakten een eerste tussenstop in Noeveren, een gehucht in de gemeente Boom, waar het Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen (EMABB) is ondergebracht in de gebouwen van een voormalige steenbakkerij. Deze industriële site met daarbijhorende arbeidershuisjes toont de uitzonderlijke leef-, woon- en werkomstandigheden van de arbeiders in de 19e en het begin van de 20ste eeuw. De gids legt ons van A tot Z uit hoe bakstenen en pannen in die tijd werden gemaakt.

 

 

Lunch-time! 27 graden tijdens de maand oktober, dat maken we in België niet vaak mee! Brasserie Tolhuis-Veer heeft een zalig terras en ligt langs het water, ideaal dus voor een tussenstop.

Hoewel de Rupelstreek gekend is om zijn steenbakkerijverleden, kwamen hier toch niet enkel bakstenen uit de oven. Ook de tegelproductie behoorde in het begin van de 20ste eeuw tot de absolute wereldtop. In de abdijkamers van de Sint-Bernardusabdij te Hemiksem is naast het Heemmuseum ook het Gilliot & Roelants Tegelmuseum gevestigd. Door de goede kwaliteit-prijsverhouding en de aantrekkelijke decors waren de Gilliottegels gegeerd in binnen- en buitenland.

 

 

We sloten de dag af met een heerlijk diner bij restaurant ’t Witte Goud in Leest. Chef-kok Bruno Iwens stelde ons zijn seizoensmenu met kwalitatieve streekproducten voor.

 

 

Beeldenroute doorheen Zwijndrecht

Na een deugddoend uitgebreid ontbijt in hotel Domus vertrokken we richting Zwijndrecht. Sinds 1991 plaatst het gemeentebestuur ieder jaar een nieuw kunstwerk in het straatbeeld. De route is opgesplitst in twee delen: enerzijds is er de route rond Zwijndrecht centrum die 5,5 km lang is, anderzijds kan je de route in en rond Burcht afleggen, die is 6 km lang. Elke route kan je zowel te voet als met de fiets afleggen. Meer details over de routes kan je opvragen bij gemeente Zwijndrecht of neem een kijkje op hun site.

 

 

 

Adressen:

  • Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen: Noeveren 67, 2850 Boom
  • Sint-Bernardusabdij: Sint-Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem
  • Lunch: Tolhuis-Veer, Tolhuisstraat 325, 2627 Schelle
  • Diner: ’t Witte Goud, Dorpstraat 5, 2811 Leest
  • Overnachting: Hotel Domus, Antwerpsestraat 15, 2850 Boom

 

Interesse om Scheldeland te ontdekken? Bestel hun gratis catalogus en fietsroutes hier.